20.1.12

Jak si zahrát na rybáře


Klasická a léty prověřená hra na rybáře, kterou si také můžete vyrobit doma. Potřebujeme:


Barevný papír, nůžky, (nebo ryby vyrobíme z bílého papíru a necháme děti vybarvovat), asi 50 cm dlouhou dřevěnou tyčku (kulatinu) a vlnu a háček na háčkování. Magnetickou fólii a jeden kulatý magnet. 


Nejdříve jsem si vyrobila z bílého kartónu šablonu čtyř rybek, které jsem pak překreslovala na barevný papír. Ryby jsem kvůli větší stabilitě zatavila laminátorem do fólie a vystřihla. Na každou jsem nalepila kousek magnetické samolepicí fólie. 


K udici jsem uháčkovala jednoduchým očkem provázek. Na jeho konec jsem nalepila universálním lepidlem (v ČR typ Kanagom) kulatý magnet. Dlouho jsem přemýšlela, jak tam ten magnet upevnit. Tahle varianta vyhrála i přes to, že by se časem magnet utrhl a já ho musela nalepit znovu. Jakékoli obšití, oháčkování nebo přivázání vždy rušilo při lovu ryb.



A na závěr ještě jedna maličkost, kterou jsem uháčkovala pro Raphaela. Míček s ocáskem na hraní a žužlání. Z bavlněné příze a vyplněný je nastříhanou starou textilní plínkou - vata nebo obdobný materiál by se začal určitě časem vytahovat ven. Jak říkám, je to maličkost, ale posuďte sami, kolik akce z toho vznikne :-)



Jáhly zapékané v troubě

jáhelník - jáhly se zeleninou v troubě


Po dovolené a nemoci se vracím s novým receptem. Pokud vás nepřesvědčí fotky (přiznávám, zapékané cosi vždycky vypadá divně) dejte si říct a vyzkoušejte to, je to jídlo jedna báseň, a pro masožravce si umím představit i variantu s mletým masem, ačkoli jsem ji sama ještě nevyzkoušela. 

Co budete potřebovat:
1 hrnek jáhel
2 hrnky vody
sůl
2 vajíčka - rozdělíme na žloutky a bílky
Rama nebo jiný margarín
trochu kysané smetany
strouhanou Mozzarellu
směs koření Pizza - dodává celému jídlu nenahraditelnou chuť, takže pokud nemáte, nahraďte přinejmenším směsí oregána, bazalky a pod.
zelenina podle chuti a domácích zásob - k onomu Pizza koření se hodí rajčata, papriky, já dávám vždy pórek nebo jarní cibulku, hrášek (prosím ne sterilovaný!, pak to vše chutná suše), kukuřici, cuketu (dodá tomu šťávu), atd.

Jáhly propláchneme ve vroucí vodě (já je proplachuji 2 krát na sítu s vodou uvařenou v rychlovarné konvici, i to stačí). Prý to bere jáhlám hořkost, takže nepodceňovat! Uvaříme ve dvojnásobném množství vody s přidanou solí nebo bujónem. Až se voda vyvaří a jáhly změknou, dáme vychladnout.

Žloutek + kysanou smetanu + pepř + petržel + koření vyšleháme. Zvlášť uděláme sníh z bílků a opatrně vmícháme do hmoty. Zároveň do této masy přidáme cca třetinu strouhaného sýru. 

Nakrájíme si zeleninu. Pokud používáme mraženou, mírně ji v kastrůlku rozmrazíme a necháme odpařit vodu. Plech nebo zapékací formu vymažeme pěkně nahrubo margarínem, vytvoří nám to křupavou kůrku.

jáhelník - jáhly se zeleninou v troubě

jáhelník - jáhly se zeleninou v troubě

Mezitím vychladlé jáhly smícháme se zeleninou a vaječno-smetanovo-sýrovou směsí a dáme přikryté (třeba alobalem) na cca. 30 minut péct.

jáhelník - jáhly se zeleninou v troubě

Po půl hodině vybereme z trouby a posypeme strouhanou Mozzarellou. Pak ještě cca. 15 min zapékáme. Už nepřikrýváme. Časy jsou orientační, záleží na troubě a teplotě. Hodí se k tomu výborně jak salát, tak kyselé okurky. 

jáhelník - jáhly se zeleninou v troubě