12.2.12

Recept na klasické Lasagne

recept na pravé italské lasagne

K výrobě tohoto tradičního italského jídla potřebujeme:
- těstovinové plátky na lasagne
- boloňskou omáčku
- bešamelovou omáčku 
- strouhaný sýr (nejlépe mozzarellu nebo parmazán, pokud nemáte, pak prosím sýr s vysokým obsahem tuku, žádné sýrové náhražky! 30ti procentní Eidam je na nic. Jak se uvádí ve Wikipedii, "Eidam s nižším obsahem tuku (20 či 30%) je považován za české specifikum".)


Boloňská omáčka 
1 cibule
1 stroužek česneku
200 g mrkve a 200 g celeru (nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na kostičky)
máslo
500 g mletého masa
sůl, pepř
1 pol. lžíce rajčatového protlaku (ze 100% rajčat)
cca 1 dcl červeného vína
bobkový list
2 dózy krájených rajčat (nebo 400 g čerstvých či mražených loupaných rajčat)
oregano

Zeleninu restujeme na pánvi max. 10 min. Vyklopíme do mísy, aby zelenina dál neměkla. Tady záleží na tom, jak to máte rádi (nebo v jakém stavu máte chrup :-), ale já nejsem příznivcem vaření zeleniny do stavu, kdy to už nemá ani tvar ani chuť. Navíc musíte počítat s tím, že se to všechno ještě půl hodiny bude péct v troubě.

Na rozpálenou pánev dáme opéct maso, přidáme rajčatový koncentrát a víno. Dochutíme. Přidáme rajčata a nakonec orestovanou zeleninu. Nemusíme se bát, když nám vznikne hodně šťávy. Lasagne jí dost nasají a není dobré, když je to celé moc suché.

recept na pravé italské lasagne

Bešamelová omáčka
1. varianta:
50 g másla
50 g hladké mouky
600 ml bujónu
100 ml smetany na šlehání
sůl, pepř, muškátový oříšek

2. varianta:
50 g másla
50 g hladké mouky
750 ml mléka
sůl, pepř, muškátový oříšek

Na másle osmahneme mouku, zalijeme vývarem nebo mlékem a povaříme 3 až 5 minut. Vyšleháme ručním šlehačem, aby nevznikly hrudky. 


Připravíme si čtverhrannou zapékací mísu. Na dno dáme nejdříve bešamel a pak teprve první vrstvu plátků. Těstoviny musí plavat vždy v omáčce, jinak nám v troubě jenom vyschnou a ztvrdnou! 

recept na pravé italské lasagne

Pokračujeme asi centimetrovou vrstvou boloňské omáčky. Pak opět zalijeme bešamelem a dáme plátky těstovin. Takto pokračujeme. 

recept na pravé italské lasagne

Poslední vrstva MUSÍ být BEŠAMELOVÁ OMÁČKA! Nakonec posypeme strouhaným sýrem a pečeme při 160 až 180 stupních asi 30 min. 

recept na pravé italské lasagne

Toto množství je asi pro 5 - 6 porcí. Nechte si chutnat!

recept na pravé italské lasagne

5 comments :

  1. jeeeej, fakt a tvoje vyzeraju super, u nas doma je to jedno z tych naj- jedal. Teraz ked som to davala na blog mi syn pozeral cez plece a hovoril: "maminka mnam zase take sprav to je moje oblubene"./totiz recepty davam trochu s oneskorenim, toto sme mali minuly tyzden/

    ReplyDelete
  2. hmmm..., to vypadá dobře! Ještě zbylo?.-D

    ReplyDelete
  3. Doufám, že Lezarts přede mnou nesnědla poslední porci, protože já se taky hláááásím! Vypadá to excelentně ;-).
    Krásný začátek týdne přeje Vivi

    ReplyDelete
  4. Teda Soni, ty mi děláš chutě! Lasagne miluji, u nás jsou nejoblíbenější špenátové!
    Moc zdravím, Helena

    ReplyDelete
  5. ty jsou luxusní.... poslední dobou, když chci něco vařit, jdu k internetu, tak moc ráda vyzkouším... děkuji Soni a přeji krásný den, danča

    ReplyDelete

Děkuji za milý komentář!