20.1.12

Jáhly zapékané v troubě

jáhelník - jáhly se zeleninou v troubě


Po dovolené a nemoci se vracím s novým receptem. Pokud vás nepřesvědčí fotky (přiznávám, zapékané cosi vždycky vypadá divně) dejte si říct a vyzkoušejte to, je to jídlo jedna báseň, a pro masožravce si umím představit i variantu s mletým masem, ačkoli jsem ji sama ještě nevyzkoušela. 

Co budete potřebovat:
1 hrnek jáhel
2 hrnky vody
sůl
2 vajíčka - rozdělíme na žloutky a bílky
Rama nebo jiný margarín
trochu kysané smetany
strouhanou Mozzarellu
směs koření Pizza - dodává celému jídlu nenahraditelnou chuť, takže pokud nemáte, nahraďte přinejmenším směsí oregána, bazalky a pod.
zelenina podle chuti a domácích zásob - k onomu Pizza koření se hodí rajčata, papriky, já dávám vždy pórek nebo jarní cibulku, hrášek (prosím ne sterilovaný!, pak to vše chutná suše), kukuřici, cuketu (dodá tomu šťávu), atd.

Jáhly propláchneme ve vroucí vodě (já je proplachuji 2 krát na sítu s vodou uvařenou v rychlovarné konvici, i to stačí). Prý to bere jáhlám hořkost, takže nepodceňovat! Uvaříme ve dvojnásobném množství vody s přidanou solí nebo bujónem. Až se voda vyvaří a jáhly změknou, dáme vychladnout.

Žloutek + kysanou smetanu + pepř + petržel + koření vyšleháme. Zvlášť uděláme sníh z bílků a opatrně vmícháme do hmoty. Zároveň do této masy přidáme cca třetinu strouhaného sýru. 

Nakrájíme si zeleninu. Pokud používáme mraženou, mírně ji v kastrůlku rozmrazíme a necháme odpařit vodu. Plech nebo zapékací formu vymažeme pěkně nahrubo margarínem, vytvoří nám to křupavou kůrku.

jáhelník - jáhly se zeleninou v troubě

jáhelník - jáhly se zeleninou v troubě

Mezitím vychladlé jáhly smícháme se zeleninou a vaječno-smetanovo-sýrovou směsí a dáme přikryté (třeba alobalem) na cca. 30 minut péct.

jáhelník - jáhly se zeleninou v troubě

Po půl hodině vybereme z trouby a posypeme strouhanou Mozzarellou. Pak ještě cca. 15 min zapékáme. Už nepřikrýváme. Časy jsou orientační, záleží na troubě a teplotě. Hodí se k tomu výborně jak salát, tak kyselé okurky. 

jáhelník - jáhly se zeleninou v troubě

3 comments :

  1. To vyzerá strašne dobre, len u nás by to okrem mňa nik nejedol. S takýmito jedlami čakám na leto, kým všetci niekam zmiznú a ja si môžem vychutnať varenie takéhoto typu.

    ReplyDelete
  2. Hned si zařazuji do pořadníku na vyzkoušení!

    ReplyDelete
  3. Vynikající...
    Děkuji za tip :-)
    Radím nic neuspěchat, nechat v trobě raději déle,
    vše pustí šťávu a zbytečně se pak mňamka rozpadne...

    ReplyDelete

Děkuji za milý komentář!