19.8.11

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn

Dnes jsem tady s tradičním rakouským receptem. Není rakouské domácnosti či restaurace, kde byste na Kaiserschmarrn nenarazili. Původ tohoto jídla je nejasný, jasné je, že to byl oblíbený pokrm císaře Františka Josefa I. Odtud název KAISERschmarrn. Kromě císaře pána mají tuto lahůdku v oblibě i děti. Existuje asi na 100 receptů a způsobu jak Kaiserschmarrn připravit. Já vám ukážu tu nejjednodušší základní variantu.

Co potřebujeme:

1/4 l mléka
120 g hladké mouky
špetka soli
30 g (podle chuti, 1 až 2 rovné polévkové lžíce) cukru
4 vajíčka
(rozinky, plátky mandlí, ...)

Kaiserschmarrn

Oddělíme žloutky od bílků a žloutky vyšleháme s cukrem, mlékem a solí. Po lžících přidáme mouku.


Z bílků vyšleháme sníh a opatrně vmícháme do těsta. (Přidat můžeme podle chuti rozinky nebo mandle nakrájené na plátky.) Výsledek by měl vypadat nějak takhle:

Kaiserschmarrn

Pánev rozehřejeme, rozpustíme na ní máslo a vylijeme cca. polovinu těsta. Pečeme hooodně pomalu, umění tohoto pokrmu spočívá v trpělivosti! Takže minimálně 10 minut to pozvolna propékáme.

Kaiserschmarrn
 
Když se těsto začne oddělovat od pánve, opatrně ho rozdělíme na 2 nebo 4 části a sledujeme jak zlátne.

Kaiserschmarrn

A když dosáhne té správné barvy, opatrně kousky otočíme a pečeme z druhé strany. 



Nakonec Kaiserschmarrn rozkouskujeme. Už dál nepečeme! Smyslem je, aby ty kousky měly křupavý povrch, ale vevnitř zůstaly kypré. Kdybychom to rozkouzkovali moc brzy, byla by z toho jenom taková moc velká roztrhaná palačinka :-)

Kaiserschmarrn

Množství, které je uvedeno v tomto receptu je na dvě pánve. Těsto je ale možné bez problému uchovat v lednici a druhou dávku udělat později. Možná to teď vypadá složitě, ale ve skutečnosti je to velmi jednoduché jídlo. 
Na závěr můžeme pocukrovat. Podává se tradičně s Zwetschkenröster (jazykolam :-) - což je něco mezi švestkovým kompotem a švestkovou marmeládou, takové dušené švestky. Ale výborně se k tomu hodí jakýkoli kompot nebo sklenice mléka. 

 Kaiserschmarrn