26.4.11

Krémová polévka

Je to takový univerzální recept na krémovo-zeleninovou polévku. Pojmenuji ji pokaždé podle té zeleniny, které je v ní momentálně nejvíce. Vařím tedy: brokolicovou, cuketovou, dýňovou, bramborovou, květákovou,... Tentokrát jsem ukuchtila cuketovou, ale našla jsem v lednici ještě dvě mrkve, jeden brambor a dvě malé cibulky, tak jsem je tam přidala. 

Krémová polévka

Tato polévka se vaří bez mouky, proto, kdo ji chce mít hustou, přidá jeden, dva brambory. Začínám tím, že osmahnu na másle cibulku, pak přidám na kostky nakrájenou zeleninu a vše trošku orestuji.

Krémová polévka

Zaliju vodou a nechám cca. 20 minut vařit s kostkou bujónu. Pokud vaříte pro děti, doporučuji poohlédnout se po bujónu bez glutamanu, nebo použít bylinkovou sůl. Po dvaceti minutách přidám jednu celou smetanu a tady záleží na vás, jestli použijete smetanu zakysanou nebo sladkou. Zelenina snese obě varianty. Je možné použít i oba druhy smetany najednou, pokud máte v lednici nějaké zbytky, které chcete smysluplně zpracovat.


Nakonec polévku rozmixujeme do krémova. Podáváme s opečenými chlebíky, se smaženými kuličkami nebo se nám osvědčily i celestýnské nudle (tedy na proužky nakrájená palačinka neutrální chuti). Dobrou chuť :-)

Krémová polévka