25.4.11

Velikonoce!


Přeji Vám všem požehnané Velikonoce! 
Když se zmrtvýchvstalý Ježíš zjevuje uprostřed svých učedníků (ze strachu se skrývali), jeho první slova jsou "Pokoj vám". Žádné výčitky, žádné otázky: Proč jste mně opustili? Kde jste byli, když mi bylo nejhůř? Proč jsi mně, Petře, zapřel?... Místo toho jim Ježíš přináší to, co jim momentálně nejvíce chybí - POKOJ


A pak následují velice obyčejná lidská gesta. Aby učedníci (a my) pochopili, že Ježíš není jen nějaký přelud, nebo zjevení ducha; že není vzdálený, nedosažitelný Bůh, ale někdo, kdo je jim (nám) blízko: Ježíš s nimi jí, je součástí jejich společenství, doprovází je na cestě, povzbuzuje je, na břehu Genezaretského jezera je vtažen do jejich práce a před tím, než Petra pověří vedením nové církve, jednoduše s nimi posnídá.
Zmrtvýchvstání tady není jen nějaký nepochopitelný transcendetní akt, je to skutečný návrat do života v jeho plnosti.


Znovu a znovu mně naplňuje hrdostí a trochu i údivem, že jsou to právě ženy, které apoštolům (církvi) jako první přináší zprávu o zmrtvýchvstání. Byla to snad odměna za jejich odvahu? Zatímco se vyvolení učedníci skrývají, spěchají ženy ještě za tmy ke hrobu. Nešetří prostředky na vonné masti, jdou ke hrobu i přesto, že mají problém odvalit kámen. Učedníci jednají logicky - zamknou se a vyčkávají. Ženy se chovají nelogicky - ale jednají podle srdce...


Velikonoce jsou u nás nejen něco pro duši, ale i pro mlsný jazýček :-) A tak jsme s Ninkou pekli a vařili, aby se vše podařilo. Tradiční faširku a tzv. velikonoční hrudku, kde se v litru mléka vaří deset vajec s trochou cukru a soli. Když se vajíčka vysráží, vše se slije do šátku (gáza, plínka) a nechá několik hodin okapat. Stuhlou žlutou hroudu nakrájíme na kostičky. Faširka se také nakrájí na kostičky a servíruje studená. K tomu se podává červená řepa rozmixovaná s křenem a mazanec, který je spíše sladší (ale méně sladký než vánočka). Kombinace těchto chutí (sladké, slané, pikantní) je možná trochu překvapivá, ale u nás takto chutnají Velikonoce...
Tentokrát jsem vyzkoušela radu: nejdříve zalijeme žloutkami kostky housky, přidáme bylinky a až to pěkně nabobtná smícháme s mletým masem.  Pak teprve vyšleháme sníh, který do masy na závěr vmícháme.
 
 
Hrudka - vajíčka v mléku vaříme buď v mlékovaru nebo ve dvou hrncích, pak se nám to nepřipálí. Až se začne tuhá hmota oddělovat od vody, slijeme vše do gázy nebo plínky. Dochucení solí a cukrem je individuální záležitost. Já osobně dávám 2 kávové lžičky soli a dvě lžíce cukru na litr mléka a 10 vajec.
 
Červená řepa s křenem rozmixovaná ponorným mixérem.
 
 
Mazanec peču podle prvního receptu na této stránce: http://velikonoce.vira.cz/Velikonoce-ruzne/Velikonocni-recepty/Mazanec-recept.html
Na stole jsou ještě rakouské speciality: jablka strouhaná s křenem a různé druhy šunky.

No comments :

Post a Comment

Děkuji za milý komentář!